Bouw niet te zwaar ! BODEMVERZAKING ALMERE

Lichtgewicht bouwen in een gebied wat zakt zonder heien

ALMERE – De anderhalf jaar geleden opgerichte WEBSITE PRINTBETON heeft een vloermethode ontwikkeld om lichte huizen op te bouwen die ook nog eens duurzaam zijn blijken te zijn.

Het doel van de website is het is het ontwerpen en maken om op BODEMVERZAKING ALMERE  en duurzame nul-energie huizen met gebruik van lichte bouwmaterialen en vloeren die zo weinig mogelijk CO2 belasting geven. De huizen en tuinen  krijgen het woonkeur certificaat en zijn dus levensloopbestendig met een slaapkamer op de begane grond In Amerika wordt al tientallen jaren gebouwd met isolerende sandwich panelen. In nederland almere is deze techniek  verder ontwikkeld volgens de print methode: zoveel mogelijk vereenvoudigen, zoveel mogelijk beproefde technologie gebruiken en zoveel mogelijk prefabricage.

Een comfortabel en tochtvrij huis is het resultaat. Ook de geïntegreerde energie installatie is afgestemd op de behoefte van de woning: triple-glas, geen gasaansluiting, met zonnepanelen die als eerste in de energie behoefte van de woning en haar gebruikers voorziet en pas in tweede instantie energie aan het net levert of afneemt. Eén van de toegepaste technieken is een luchtwarmtepomp die de buitenlucht verwarmt of koelt zodat in winter én zomer een comfortabel klimaat bereikt wordt.

BODEMVERZAKING ALMERE

ook in Groningen toegepast lees verder !
Architect Joyce Kuiken, aannemer Marten Wiersma, bouwkostendeskundige Menno Hartsema, milieudeskundige Jacob Klaas Star en procesbegeleider Fred den Haring leverden vorig jaar hun ontwerp in bij de constructeur. Het ontwerp werd goedgekeurd. De constructeur ontdekte nóg een eigenschap: het Vederlichthuis bleek uiterst aardbevingsbestendig.
Die ontdekking bracht de coöperatie Vederlicht in contact met de NAM nieuwbouw-innovatieregeling, hetgeen een onderzoeksubsidie opleverde. De onderzoeken zijn nu bijna afgerond; een onderzoek op het gebied van brandveiligheid, energie- en materiaaloptimalisatie en een onderzoek naar de aardbevingsbestendigheid van de fundering en woning zelf.
Coöperatie Vederlicht heeft inmiddels drie woningontwerpen ontwikkeld. De Groninger Meeuw, De Scholekster en het Tolhuis2.0. Maar het Vederlichtsysteem is vooral een bouwconcept op basis waarvan ieder huis ontworpen kan worden. Met dat concept is bijvoorbeeld voor een familie in het aardbevingsgebied een vervangende woning ontworpen waarvoor het bestaande huis model heeft gestaan. Met het Vederlicht-systeem kunnen zowel klassieke als moderne huizen gebouwd worden.

De buitenzijde kan in baksteen, hout of andere materialen uitgevoerd worden. Van beschadigde huizen zouden bijvoorbeeld de gevelstenen opnieuw gebruikt kunnen worden door ze tot steenstrips te verzagen. Omdat de huizen veel lichter zijn dan betonnen of baksteen huizen, hoeft er niet geheid te worden. Met zes weken bouwtijd van eerste grondwerk tot opgeleverde woning is de Vederlicht woning snel te bouwen. Veel van het denk- en voorbereidingswerk wordt gedaan vóórdat de eerste schep de grond in gaat; ook worden de wand- en dakpanelen in de voorbereidingstijd gemaakt.BODEMVERZAKING ALMERE

BODEMVERZAKING ALMERE

BODEMVERZAKING ALMERE

In het geval van vervangende nieuwbouw is de tijd dat mensen uit hun huis moeten daardoor veel korter. De Coöperatie Vederlicht is overtuigd van dit bouwsysteem. Beton en bakstenen zijn niet alleen zwaar, ze veroorzaken ook een hoge CO2 belasting. De Vederlicht bouwmaterialen produceren circa 20% minder CO2 tijdens de fabricage van de bouwmaterialen. Vederlicht is in gesprek met een aantal partijen in het aardbevingsgebied om een modelwoning te bouwen. Banken, gemeentes, woningbouwcorporaties en energieleveranciers hebben interesse getoond hier aan mee te werken. Het woningtype Scholekster wordt in dit plan als modelwoning gebouwd en twee jaar als “bed and breakfast” gebruikt. Zo kunnen belangstellenden een Vederlicht woning een weekendje ervaren.
Ook wordt een batterij aan meetapparatuur geïnstalleerd om de prestaties van de woning op energie-, comfort-, en aardbevingsgedrag gedurende twee jaar te monitoren. Meer informatie is te vinden op:

Bouw niet te zwaar ! BODEMVERZAKING ALMERE

Lichtgewicht bouwen in een gebied wat zakt zonder heien

ALMERE – De anderhalf jaar geleden opgerichte WEBSITE PRINTBETON heeft een vloermethode ontwikkeld om lichte huizen op te bouwen die ook nog eens duurzaam zijn blijken te zijn.